Forum

Forum - General [nl] - Verandering van de charts in 2020

Zoals eerder gemeld zullen er een paar veranderingen in de charts doorgevoerd worden per 01.01.2020:

 

De wegingsfactor voor singles gaat van 150 naar 215
De wegingsfactor voor albums gaat naar 2150
Cap van 3 singles per album in de single Charts
Een album bestaat altijd minimaal uit 5 tracks en alle tracks worden meegenomen in de weging voor de Charts
Als de PPD voor fysiek onder 8,01 duikt blijven de digitale resultaten meetellen voor de Charts en vervallen alleen de fysieke verkopen in de Album Charts
B2C platforms kunnen vanaf 2020 beoordeeld worden en bij een positieve beslissing van het bestuur meegenomen worden
Als er maar 3 singles per album in de Single Top 100 mogen komen, waarom staat Snelle dan met 5 singles van het album "Vierentwintig" in de Top 100?
Nummer 11 met "Reünie".
Nummer 16 met "Ze kent mij" met Yade Lauren.
Nummer 22 met "Lippenstift" met Marco Borsato & John Ewbank.
Nummer 44 met "Voor je deur".
Nummer 73 met "Plankgas" met Frenna.
Of tellen nummer 16, 22 en 73 niet mee omdat hier nog een andere artiest aan meedoet?
Een hele goeie Hitschijf !
Die kijken we na en zullen we eventueel as vrijdag herstellen in de nieuwe lijst !
De vraag is of het criterium moet zijn 'maximaal drie nummers per album'. Logischer is als het hierbij gaat om échte albumtracks (in de week dat het album verschijnt), die vaak al binnen drie weken zijn verdwenen, maar dat populaire singles wel een notering kunnen krijgen. Dit zou afgelopen jaar namelijk betekend hebben dat alleen 'Plankgas', 'Reünie' en 'Lippenstift' een notering konden krijgen en de daarop volgende populaire singles 'Ze kent mij' en 'Voor je deur' niet, tenzij een van de eerdere singles uit de 'Single Top 100' is verdwenen. Dat zou m.i. vreemd zijn, aangezien albums regelmatig meer dan vier populaire singles opleveren. Vervuiling tegengaan met de regel dat niet meer dan drie albumtracks tegelijkertijd binnen kunnen komen, lijkt me daarentegen wel goed. Eigenlijk ging ik er vanuit dat de nieuwe maatregel daar ook voor was in eerste instantie.
Je ziet dat die onzinnige regel, behalve tot hitparadevervalsing, ook tot praktische problemen leidt. Waarschijnlijk is hier het punt dat er andere artiesten bij betrokken zijn voor wie het niet nummer vier of vijf is. In Engeland zagen we bij Ed Sheeran al dat I don't care vanaf #2 uit de lijst verdween (ten gunste van Take me back to London) en de week daarop weer terugkwam op #3. Lekker bezig!
Helemaal met Ivootje eens, geen limiet op singles doen, alleen echte albumtracks.
En wat versta je dan onder echte albumtracks? Het zijn allemaal losse songs.
Eens met mafe als het gaat om praktische problemen. Normaal gesproken zou je zeggen dat echte singles een videoclip hebben, maar als we bij het voorbeeld van Snelle blijven, heeft hij bij elk nummer van zijn album een clip uitgebracht. De regel zou moeten voorkomen dat zoveel nummers na één tot drie weken verdwenen zijn, wat inderdaad het geval was bij acht tracks van 'Vierentwintig'. Maar het zou onrechtvaardig zijn om de lange chartrun van 'Zij kent mij' en 'Voor je deur' niet toe te kennen omdat er al drie nummers van dat album in de lijst staan. Bovendien zijn de 'echte albumtracks' toch wel binnen drie weken weer verdwenen, dus de vraag is of deze regel uiteindelijk wel nodig is.
Klopt binnen 3 weken zijn ze verdwenen, echter dan komt, artiest X weer 3 weken en dan artiest Y..... kortom op een gegeven moment kunnen er wel 15 tracks van 3 albums in de lijst staan.
Nou en? We hebben 100 posities. Bovendien had ik de indruk dat het vorig jaar allemaal juist minder werd.
Eens met mafe, behalve dan die ene week dat we Ed Sheeran en Lijpe tegelijk hadden. Daarnaast is het gewoon oneerlijk om dikke hits niet in de lijst te laten (al die nummers van Snelle haalden de Top 20 en bleven ook nog eens hangen)
Ik had eigenlijk de indruk dat bedoeld werd maximaal 3 tracks TEGELIJK in de chart, en dat een eventuele vierde weer 'welkom' is als een van de eerste 3 weer verdwenen is. Maar dat is dus niet zo?
Klopt fkvdmark, maximaal 3 tracks van een album per week in de lijst. In theorie kan een week later er 3 andere tracks in de single lijst staan.
OK. Duidelijk! bedankt.
Toevoeging single reglement

(Voorbeeld: Artiest A = Marco Borsato en artiest B= Snelle)

Wanneer een artiest met meerdere tracks van één album in de Single Top 100 zou staan, zullen alleen de 3 meest verkochte/gestreamde tracks van dat album in aanmerking komen voor de Single Top 100. In geval van een featuring (gastbijdrage) door artiest B op een track van hoofdartiest A en die track voorkomt op het album van artiest B, dan komt deze track naast de 3 meest verkochte/gestreamde tracks van dat album ook in aanmerking voor de Single Top 100.
Dit verklaart toch nog niet de notering van Plankgas?
Klopt.... die was foutief !
Vanaf deze week tellen de Duitse lijsten, ook samengesteld door/in samenwerking met GfK, airplay mee. Enige kans dat Nederland volgt? Zou een goede kans zijn ook ook gelijk YouTube toe te voegen aan de samenstelling.


Een bericht toevoegen (*=Verplicht veld)
Naam*   
E-mail   
Een smilie toevoegen:
Tekst*   


AustraliŽ BelgiŽ Denemarken Duitsland Finland Frankrijk ItaliŽ Nederland Nieuw-Zeeland Noorwegen Oostenrijk Portugal Spanje Zweden Zwitserland
LOGIN
PASWOORD
Paswoord vergeten?