Forum

Forum - Ultratop - De Nieuwe Lichting (Studio Brussel)

Naar jaarlijkse gewoonte is het weer tijd voor Studio Brussel op zoek te gaan naar een Nieuwe Lichting aan jong talent dat eens mag doorbeken. De finalisten dit jaar zijn:

Billie Louise
Camille Camille
David Ngyah
ICTO
Melting Mallows
Mooneye
MVNSI
RAFAEL
Tessa Dixson

Nog meer info: https://stubru.be/music/ditzijnzede9finalistenvandenieuwelichting2019
Tot de negen finalisten van De Nieuwe Lichting behoren dus ook enkele bekende gezichten, die dankzij de wedstrijd een groter publiek hopen te krijgen, maar dus ook een streepje voor hebben op de andere finalisten. David Ngyah scoorde samen met blackwave. een grote hit (“Elusive”), Tessa Dixson werkt momenteel samen met Warhola en deelt er al het podium mee & RAFAEL is het project van Dries Henderickx, die in de band van Coely, Tourist LeMC en blackwave. zit.

De vraag die we ons hierbij stellen, is of deze drie artiesten die hun eerste strepen al verdiend hebben in de muziekindustrie, en zo ook al een stapje voor hebben op de andere finalisten, De Nieuwe Lichting nodig hebben om door te breken. Jammer, want deze drie beloftevolle acts hadden dankzij hun gigantische potentieel ook zonder De Nieuwe Lichting waarschijnlijk een plaats gekregen op de radio.
Felicitaties voor Tessa Dixson, David Ngyah en Mooneye want zij zijn de Nieuwe Lichting geworden voor dit jaar.
3 terechte winnaars. Ik hoop op een topjaar voor hen.

Op welke 3 had ik ook alweer gestemd? (zie andere topic)
Blijkbaar zou Camille Camille trouwens op de vierde plaats geëindigd zijn.
Ook dit jaar krijgen we een Nieuwe Lichting. En de finalisten zijn:

Alison Jutta met het nummer 'Beautiful Mistakes'
Crooked Steps met het nummer 'Sugar'
Demi Lou met het nummer 'Bad'
DVKES met het nummer 'We Finally Pushed Through'
IKRAAAN met het nummer 'Reflectie'
Rian Snoeks met het nummer 'Adem'
Sunday Rose met het nummer 'Worst I Ever Had'
The Radar Station met het nummer 'Subtle Science'
Yong Yello met het nummer 'Als Ge Slaapt'

Bron (en meer info): https://stubru.be/denieuwelichting2020/ontdekde9finalistenvandenieuwelichting2020
Is het concept van ‘De Nieuwe Lichting’ achterhaald?

Had je na de aankondiging van De Nieuwe Lichting deze ochtend als muziekliefhebber ook een eerder dubbel gevoel? Je bent niet de enige, want we hoorden overal wel een een beetje waaien dat de lichting dit jaar best teleurstellend is. Hoe komt dat toch als er 999 bands zijn ingeschreven en je weet dat er in België heel wat talent onder de radar blijft? Het begint al bij de selectie van de jury en eindigt bij het alom gekende Studio Brussel.

Vorig jaar mochten Mooneye, Tessa Dixson en David Ngyah het podium betreden en dat lag er al van bij het begin dik op. Er waren ook nog leuke outsiders, maar niemand die eraan twijfelde dat Dixson (reeds op tour geweest met Warhola en al een contract bij PIAS), Ngyah (wegens de connecties met blackwave.) en Mooneye (wegens de goeie omkadering met een management en platenlabel) met de winst zouden gaan lopen, wat dan ook bleek te kloppen. Studio Brussel koos artiesten die al even goed bezig zijn, om zo met hun Nieuwe Lichting te kunnen binnenkoppen. Gelijkaardig verhaal trouwens met Tamino en Portland die ook al heel goed bezig waren nog voor ze geselecteerd werden voor de wedstrijd.
Wie verder gaat kijken dan de recente Nieuwe Lichting ziet dat er veel artiesten zijn waar niets meer van te horen is. Wie herinnert zich nog Clear Season, Wanthanee, Kai Wén of zelfs recenter Chackie Jam? Juist ja, bepaalde eerdere laureaten worden simpelweg niet meer ondersteund door de zender. Zo won Rhinos Are People Too de eerste editie, maar werd de groep daarna bijna volledig genegeerd door StuBru. Ook bracht The Lighthouse (een laureaat van 2017) vorig jaar een album uit, maar werden hun nummers met uitzondering van “Hollywood” de kiem in gesmoord.

Over die bands wordt niet meer gepraat, maar voor de promotie van hun wedstrijd pakt de zender wel graag uit met bands die het wel haalden. Denk maar aan een SONS, Equal Idiots en Mooneye vorig jaar. Dat is hun volste recht, maar als je belooft om je Nieuwe Lichting te ondersteunen waar nodig, dan lijkt het ons niet de bedoeling om ze na een jaar te laten vallen. Nu moet de band in het jaar van de winst hun belofte waarmaken, waar dan ook het schoentje wringt bij dit concept.
De Nieuwe Lichting omschrijft zichzelf als een wedstrijd die op zoek gaat naar nieuw muzikaal talent. Die omschrijving is duidelijk, afgebakend en vooral ook een richtlijn voor de jury bij het selecteren. Wanneer nieuw onontgonnen talent een kans krijgt, is er echter een zeker risico dat die bands een one hit wonder blijken te zijn. Dat die omschrijving dit jaar niet al te letterlijk meer genomen werd, wordt al snel duidelijk als je tussen de negen geselecteerden gaat kijken.

De meest frappante daartussen is misschien wel DVKES. Ondanks dat we de muziek heel goed vinden en hun plaat uit 2016 enorm sterk is, vinden we niet dat ze geselecteerd hadden moeten worden met een nummer uit die plaat. Het nieuwe aspect is hierbij al achterhaald, want een song die al vier jaar oud is zou toch nooit de selectie mogen halen? De band brengt dit jaar een nieuwe plaat uit; zou een nummer van die plaat dan niet logischer zijn geweest?
Je zou vermoeden dat Studio Brussel angst heeft om gewaagd te selecteren, want waar is de Belgische jazz die tegenwoordig (zelfs internationaal) zo floreert? De zender speelt vooral op veilig met deze negen nummers waar niets verkeerd mee is, maar waar je het noch warm noch koud van krijgt. Sommige nummers zijn ronduit vergeetbaar en andere doen gewoon aan als een tweede versie van een iets bekendere Belgische band.
Het wordt tijd voor De Nieuwe Lichting om op zoek te gaan naar een nieuwe adem, want het is jammer dat er door zo’n procedures heel wat Belgisch talent verloren gaat dat beter verdient. De commerciële doeleinden zouden bij deze wedstrijd minder hard mogen doorwegen, en de focus zou meer op de song moeten liggen. Het grote probleem bij De Nieuwe Lichting blijft namelijk dat je maar met één nummer hoeft te overtuigen. Dat betekent niet meteen dat de band hiermee een wonderbaarlijke discografie gaat afleveren, maar de zender probeert hier nu op te anticiperen door artiesten te kiezen met een leuk cv waarop bands staan die ze op de zender graag horen.

Liever zien we De Nieuwe Lichting evolueren naar een wedstrijd waarbij de song niet dient als een manier om het merk Studio Brussel nog meer in de kijker te zetten. Selecteer niet een nummer dat gegarandeerd commercieel succes zal hebben, maar wel gewoon de beste single op muzikaal vlak, waarbij diversiteit centraal staat. Beter zou zijn als er een brede jury zou ontstaan met mensen die wekelijks of zelfs dagelijks de Belgische muziekindustrie in de gaten houden en echt weten wat er leeft, welke bands zich aan het bewijzen zijn en wat floreert, en dit zonder dat ze in de tang worden gehouden van de commerciële belangen van een nota bene overheidszender die zo’n muziek net zou moeten ondersteunen.

Als De Nieuwe Lichting op dit elan verdergaat, mag de naam van het programma stilaan worden veranderd; de basisvoorwaarden waar de wedstrijd voor staat, worden al lang niet meer nageleefd. Dat is jammer voor de Belgische muziekindustrie en de lokale bands die zich dag en nacht inzetten om zichzelf te bewijzen. De schuld ligt niet bij de geselecteerden van deze editie, maar bij de organisatie. Een muziekwedstrijd die zoveel impact heeft op carrières van bands door de media-aandacht en zo belangrijk is voor de ontwikkeling van een artiest, lijkt ons gedateerd en vooral nefast voor de ontwikkeling van de Belgische muziekindustrie.
Ferme tekst. Heb je dit ook al aan Stubru of de VRT overgebracht, of op andere media?
Als het zo erg gesteld is moet dit kenbaar gemaakt worden.

De winnaars van de laatste jaren kon ik wel pruimen, al valt het me wel op dat bvb. David Ngyah sinds zijn (verdiende) winst niets meer gedaan heeft. Zelfs geen geflopte single in de U-tiplijst.
Van David Ngyah had ik inderdaad meer verwacht, beetje verrassend dat hij zo stilgevallen lijkt.

Wat het artikel betreft: ik kan niet zeggen dat ik het 100% oneens ben, maar ik vraag me wel af wat het alternatief is.
Achterhaald of niet, er zijn wel degelijk drie winnaars. Crooked Steps, Sunday Rose en The Radar Station zijn De Nieuwe Lichting 2020.
Alle negativiteit op een stokje, ik vond het nog wel meevallen, zeker 6 degelijk tot goeie nummers.
De 3 winnaars vind ik behoorlijk top en mogen een (Afrekening)hit scoren. Ik haalde 2 op 3 met mijn stemmen en ook mijn nr. 4 is erbij, dus mij hoor je zeker niet klagen. Enkel jammer voor Dvkes, maar die moeten het maar zonder overwinning klaren, die waren toch al jaren aan het werk dacht ik?
Rhea en Black Leather Jacket (en Milo Meskens?) hebben ook gescoord zonder dit te winnen.
Wel opvallend dat van de trend rond Nederlandstalig en urban waar men het na de MIA-nominaties over had hier dan weer niet te veel te merken valt. Of hebben de kandidaten die onder die noemer vallen misschien een deel van de stemmen te netjes onder elkaar verdeeld?

In ieder geval kan ik meer dan prima leven met de winnaars, maar ik hoop toch dat voor de andere finalisten dit geen grote tegenslag hoeft te betekenen. Ondanks het feit dat ik snap waar het eerder aangehaalde artikel vandaan komt, denk ik wel nog dat de aandacht die deze overwinning oplevert een grote steun voor de winnaars kan zijn, en het zou jammer zijn de andere zes - al hebben die natuurlijk ook al wat extra aandacht gehad door de nominatie - nu die gewoon te zien mislopen.
Het is overigens ook wel stil geworden rond Tout Va Bien, één van de eerste winnaars. Nochtans maakt ook die nog gewoon muziek zoals bijvoorbeeld dit nieuwe nummer:

https://www.youtube.com/watch?v=8NpaqR9-QQ0
Ook dit jaar is er een Nieuwe Lichting en dit zijn de negen finalisten:

Aili & Transistorcake
Berry
Fabian Rasti
Grizmo
Jibran
Kids With Buns
Ramkot
Simon
The Haunted Youth
Ik weet al wat de forum-uber-favoriet zal zijn, al ken ik de muziek nog niet.
De winnaars zijn bekend. Proficiat Kids With Buns, Ramkot en The Haunted Youth want zij zijn De Nieuwe Lichting 2021.
Kids With Buns was te verwachten dat ze één van de favorieten gingen zijn en ook terecht want hun 2 singles zijn in ieder geval toppers en ook Ramkot en The Haunted Youth zijn terechte winnaars.
Proficiat
Zeer mooie winnaars wat mij betreft.
Kids With Buns lagen wss al vast. Ook met Ramkot en Haunted Youth ben ik zeer blij. Al was mijn persoonlijke nr. 3 Aili & Transistorcake: topnummer dat hier of elders wss geen kansen meer zal krijgen, jammer.
Met de 3 winnaars kunnen we alleszins iets aanvangen het komende jaar. Alle 3 hits in wording?
Goed nieuws wat Aili & Transistorcake betreft, lORD, want zij staan op één in de Voxlijst van Radio 1.

Wel bizar dat dit nummer (en ik vermoed de andere verliezende finalisten) niet eens meer in de stemlijst van de Afrekening staat. Het kan toch niet de bedoeling zijn van zo'n wedstrijd om uiteindelijk zes acts - waar je toch ergens in gelooft - wat te "saboteren".
Ja idd, en dat die dan plots opduikt en 'gepusht' wordt bij Radio 1? Vreemd, maar beter dan nix natuurlijk. Prachtig succesje voor hen, want zou een verdiende winnaar geweest zijn en verdient alle aandacht die ze kunnen krijgen.
Ondertussen is het héél snel bergaf gegaan voor Crooked Steps. Nu al twee nummers dit jaar waar geen spoor van is in de Afrekening. Bizar dat dit zo snel kan keren.
mijn top 9:

9 Jokke
8 Bryn
7 Alioth
6 Jueles
5 Bluai
4 Shaka Shams
en mijn top 3 (net gestemd):

3 Meltheads
2 Ila
1 Eno
Ik zou zeggen dat Ila en Bluai er wat uit springen voor mij, al is het wel vreemd dat één persoon zo twee keer zou Nieuwe Lichting worden.

Meltheads is de groep waar ik het snelst geld op zou inzetten bij wijze van spreken, maar daarom niet per se zijn favoriet.
En de winnaars zijn Bluai, Ila en Shaka Shams.
Bluai wint ook Humo's Rock Rally 2022.
Na Melsele (deelgemeente) met SONS,scoort met Bluai (Beveren) opnieuw een Wase band...Heb Catherine nog weten geboren worden...je wordt ouder papa
De winnaars:

Isaac Roux
Mayorga
Jack Vamp & The Castle Of Creep
En zo haal ik nog eens 3 op 3. Hoera! Daar kunnen 3 grote hits uit voortkomen dit jaar. Proficiat aan de winnaars.

In het bijzonder Isaac Roux waarvoor mijn nichtje backings mag zingen (en piano spelen?) Mss komende zomer mee op festivaltour! Het is haar (en hen) van harte gegund. Mooi nummer!


Een bericht toevoegen (*=Verplicht veld)
Naam*   
E-mail   
Een smilie toevoegen:
Tekst*   


AustraliŽ BelgiŽ Denemarken Duitsland Finland Frankrijk ItaliŽ Nederland Nieuw-Zeeland Noorwegen Oostenrijk Portugal Spanje Zweden Zwitserland
LOGIN
PASWOORD
Paswoord vergeten?