Forum

Forum - General [nl] - Single Top100 samenstelling

Ik heb hier op de site gezocht, maar kan weinig vinden.. (of ik kijk niet goed).
Op welke manier wordt de Single Top100 eigenlijk samengesteld? Ik weet dat het uit downloads en streams bestaat, maar in welke verhouding?
De lijst komt nogal veel overeen met de Spotify lijsten.

Zijn jullie ook van plan om streams van Apple Music mee te rekenen in de Single Top100 (als dat al niet gedaan wordt)?

Al met al vind ik de Single Top100, dankzij de streaming, wel erg vooruit gegaan. Veel minder troep ook in de lijst.
Het is alleen jammer dat er vrijwel geen beweging is, maar dat komt omdat de lijst bijna 1 op 1 overeenkomt met de Spotify Top100's.

Jammer dat de Download Top50 2 jaar geleden gestopt is, vooral omdat nu de Download Top50 nu totaal anders zou zijn t.o.v. de Single Top100, in tegenstelling tot eerst.

Verder complimenten voor de Single Tip lijst, toch een interessante lijst om te zien wat er net onder de Spotify Top100 staat. Hopelijk wordt die Tip ook een top100!
De laatste keer dat ik vroeg naar de verhouding download/streams werd me gezegd dat ze daar een speciale formule voor gebruiken waar ze verder niets over kunnen zeggen.
Ik snap niet wat er te winnen valt bij dat geheimzinnige gedoe bij (bijna) alle hitlijsten..
Apple Music streaming wordt volgens mij nog helemaal niet meegeteld. De 1ste 3 maanden was Apple streaming gratis. Dus juli-augustus-september tellen niet mee. En in de weekoverzichten op 7 oktober vermoedelijk dan wel omdat er dan pas een week voor betaald is.
Laatst gewijzigd:
Ik zet steeds meer vraagtekens bij de samenstelling van onze hitparades (niet alleen de single Top 100) In het geval van de Single Top 100 wordt naar mijn mening de streams naar verhouding te sterk gewaardeerd. Ook het feit dat tegenwoordig ieder nummer van een album apart in de Single Top 100 kan komen door Spotify geeft te denken.

Deze week komt dit vooral naar voren bij Adele.
Omdat ze ervoor kiest om haar nieuwe album niet via Spotify beschikbaar te stellen komen de nummers van 25 niet in de Single Top 100 terecht, (op een paar na)
Sterker nog Hello staat daardoor maar op nummer 3.

Qua populariteit durf ik wel te stellen dat Hello op dit moment het populairst is gezien de grote voorsprong op nummer 2 in de ituneslijst, de grote voorsprong van 25 in de albumlijst en de vele views van de videoclip op YouTube

Ik weet niet hoe dit op te lossen is maar echt representatief vind ik de Single Top 100 op dit moment niet. (1/3 bestaat uit Justin Bieber en Marco Borsato)

Sinds 1 juli 2014 tellen streams mee in de verhouding 100 streams = 1 download. Dit sluit redelijk aan bij recent onderzoek in opdracht van de Europese Commissie, waaruit blijkt dat per 137 Spotify-streams er op iTunes één track minder wordt gekocht. Hoewel, gaat het hier in beide gevallen om betaalde of ook gratis abonnementen?
De single top 100 is waardeloos.
Er kan nooit een heel album in staan, of het nu boef, adele, Sheeran of weet ik veel. Een compleet album als single kan niet.
Waarvoor dient dan de album lijst?
Zelfs in de tijd van Beatles, Abba, Britney Spears enz nooit voorgekomen.

In de UK wordt er anders samengesteld.
Doe wat aan de samenstelling zodat deze lijst weer geloofwaardig word
Haha die Henk.... de UK en de Single top 100 wordt precies op dezelfde manier samengesteld.... ken je feiten  Echter op korte termijn gaat dit wel in de UK veranderen. Ik verwacht dat de single top 100 in Nederland dan binnen een half jaar volgt.... oktober of waarschijnlijk 1 januari 2018. Totdan zit je met de Nederhiphop lijst in je maag, zoals ook in Engeland Drake en Ed Sheeran de lijsten beheerst.

Klopt Bertus....Bij de lijst van volgende week wordt de verandering doorgevoerd....
In totaal zitten er 45 Nederlandstalige hiphopnummers in de lijst, waarvan 3 in de top 10..
De feiten zijn dat er in de UK vanaf nu "slechts" 3 nummers per album de lijst in kunnen. ook daar hebben ze in de gaten dat het zo niet moet. Ook daar, heb er gewoond, is er al jaren onvrede bij muziekliefhebbers en chart volgers.

Blijft overeind staan....compleet waardeloos, geen enkele toevoeging op wat werkelijk leeft.
Hé, mijn opmerking is verwijderd... Nou ja, ik vind het eigenlijk ook wel prima. Gereageerd wordt er niet of nauwelijks.
Ik wil niet negatief zijn, maar om eerlijk te zijn vind ik het al een paar jaar waardeloos. Er zit totaal geen beweging meer en het is ook totaal niet geloofwaardig meer.
Gek. Het beweegt toch elke week? Anders hoef je vrijdag niet eens te kijken en is alles stationair zonder eersteweeks. Dat kan toch niet? Er móét iets binnenkomen en stijgen. Daarom stel ik vanmiddag ook weer de iTunes Top 50 samen. Elke dag heb je verschuivingen. Maar het zijn de weekoverzichten die op de site gezet worden. Spotify is wat slomer inderdaad dan iTunes. Niet waardeloos, alleen wat slomer.

En er is maar 1 meestgestreamde song allertijden uit de Nederlandse hitlijst. Dus wekelijkse streamingaantallen zouden voor álle songs uit hit- en tiplijsten moeten gelden en niet alleen voor 130 actuele songs. Waarom zou streaming ons steeds moeten blijven ketenen in het heden? Er zijn hits vanaf 1956, niet alleen in het nu. Dat laat DutchCharts in het razendsnelle computertijdperk ook liggen. En Spotify zelf ook, want die totalen staan wel bij afzonderlijke nummers maar zijn nergens terug te vinden in handige overzichten.
Laatst gewijzigd:
@André

Ik weet niet wat jouw opmerking was maar er zijn al heel veel comments geweest over de samenstelling van de Single Top 100
Kijk maar eens in het topic van de Single Top 100 zelf
Schiet me trouwens iets interessants in m'n hoofd: bij elke artiest staat op Spotify ook een 'artist rank' t/m de meest onbeduidende nieuwe release toe. Dat betekent dat per week bij alle artiesten uit Top 100 en Tip 30 ook een artist rank zit. Maar ook bij alle afwijkingen daarmee uit de iTunes Top 200. En dan kan het dus zijn dat een Nederlandstalig nummer dat bij iTunes goed loopt en niet in die Tip 30 of Top 100 staat qua artist rank bij Spotify misschien tóch hoger staat dan wat hier op de site de reguliere hitlijst of de tip haalt.

Natuurlijk moeten we dan ook nog even uitzoeken hoe zo'n artist rank precies tot stand komt, waarop ie gebaseerd is.

Coldplay staat op #19, Ed Sheeran #3 (klik met muis op de hoes)
http://everynoise.com/spotify_new_releases.html
http://everynoise.com/sorting_hat_closet/spotify_new_releases_2017-06-30.html

Boef #1803
#18 Martin Garrix 27.9M (07.07.2017)

Het merkwaardige is dat Lil Kleine helemaal niet in die nieuwe release-overzichten opduikt waardoor zijn artist rank onduidelijk blijft. Geldt trouwens ook voor een aantal andere Nederlandse namen die nu in de Top 100 staan.
Laatst gewijzigd:

Deze topic is gesloten voor gasten. Log in of registreer je!


AustraliŽ BelgiŽ Denemarken Duitsland Finland Frankrijk ItaliŽ Nederland Nieuw-Zeeland Noorwegen Oostenrijk Portugal Spanje Zweden Zwitserland
LOGIN
PASWOORD
Paswoord vergeten?